Почивка на остров Тасос

Почивка на остров Тасос

Ако сте решили да си подарите почивка на море в Гърция и обмисляте да се свържете с туристическа агенция, непременно обмислете възможността да посетите остров Тасос.

Трудно би могла да се опише невероятната красота на този остров с думи. Древните храмове, белоснежните плажове, живописните планини – всичко това е в такава перфектна хармония, че изобщо не е чудно защо толкова много пътешественици определят Тасос като рая на земята. Въпреки че е много малък, туристите разполагат с голям избор от атракции и места за нощувка – в Тасос хотелите са изключително уютни и гостоприемни.

Лименас

В Лименас са концентрирани повечето забележителности. Градът е обграден от древни стени, чиято дължина достига над два километра. Запазените им фрагменти са в перфектно състояние, също и площадът на античния пазар, известен като един най-добре съхранените древни обекти в Гърция. В Лименас бихте могли да посетите и различни древни светилища и олтари.

Курорт Потос

Познато някога само като рибарско пристанище, днес селото се е превърнало в оживен курорт с великолепни плажове – чисти и приветливи, облени с лазурно синя вода. Този курорт е една от най-атрактивните туристически дестинации и присъства в офертите на почти всяка добра туристическа агенция.
Автомобилите в Потос се движат единствено по няколко улици, а в по-голямата си част островът е пешеходна зона. Уютните улички гъмжат от кафенета, ресторанти, барове и клубове, които могат да отговорят на всеки вкус. Вечер можете да се настаните в ресторант на брега и да наблюдавате красивия залез. Когато времето е хубаво, от брега на Потос можете да зърнете и известния Атон.

Връх Ипсарио

Най-високо извисената точка на Потос е връх Ипсарио /1200 м/. Планината е покрита със зеленина, склоновете ѝ предлагат вълшебна гледка – прекрасна панорама на брега и целия остров. Ако желаете да се полюбувате на тези гледки, посетете село Потамия, което се намира от страната на планината. Не само ще се насладите на красивите пейзажи, но и можете да посетите и разгледате музея на гръцкия скулптор Вагис.

Теологос

На 10 километра от Потос е разположено планинското селище Теологос, някогашна столица на острова. То се счита за една от най-впечатляващите забележителности на Тасос. В града ще откриете много ресторанти, които предлагат вкусни ястия от националната кухня, а също и етнографски музей. Но безспорно основната местна гордост на Теологос са руините на древния град Истанио.

Манастир Пантелеймон

Ако отивате на почивка в Гърция не само, за да ходите на плаж то на остров Тасос определено си струва да посетите и Манастира Пантелеймон. Той се намира във вътрешността на острова, в близост до село Казавити. Светилището е построено още през първата половина на XIX век от от планински камък, а дървеният покрив е покрит с шисти. Съвсем близо до тази светая светих се намира пещера, за която легендите разказват, че е била дом на самия свети Пантелеймон. Счита се, че всички, посетили този манастир имат шанса да се преборят с всяка, дори и най-коварната, болест.

Share this post