Как да изберем изгоден аквариум

Как да изберем изгоден аквариум

Много често новите собственици на аквариуми бързо се отказват от своето любимо хоби, още при сблъскване с първото изпитание. Това до голяма степен се дължи на факта, че подценяват редица фактори преди закупуване на аквариум. Поради тази причина доброто планиране преди покупка е от ключово значение при избора на изгоден аквариум, който да бъде максимално ефективен.

На първо място е желателно да се избере конкретна форма и размер на аквариума. От това до голяма степен ще се определи размерът на разходите по поддръжката. Честа грешка на много хора е, че се спират на големи по размер аквариуми. Освен, че им струва далеч повече средства, това им коства значително повече разходи за оборудване, аксесоари, препарати и т.н. Например при наличието на голям аквариум е нужно закупуване на по-мощни филтри, по-силно осветление специални стойки и поставки, където да бъде поставен, поради по-голямото му тегло. Поради тази причина изборът на малък аквариум е добра първа стъпка във вашето начинание.

Веднага щом изберете идеалният размер на аквариума за вашият дом или офис, следва да се вземе под внимание вида и размера на декоративните рибки, растенията и декорациите. Строго препоръчително е да закупите желаните видове от доказани развъдници и магазини. За начинаещи се препоръчват видове, които са често срещани и които са непретенциозни – кардинали, данио, хелери, гупи и др. Освен, че са по-лесни за отглеждане, тези видове са достъпни на значително по-изгодни цени, в сравнение с някои тропически представители. Поради тази причина започването с непретенциозни рибки е идеален начин да се насладите на вашето хоби без това да ви струва цяло състояние. Разбира се, с увеличаване на вашите умения и знания, вие ще имате възможността да откриете пълния потенциал на вашето хоби.

На последно място, но не и по значение, е един доказан факт, който е неизвестен за много собственици на аквариуми – рибките не трябва да се прехранват. Твърде честото хранене на домашните любимци би могло да доведе до по-бързо замърсяване на аквариума и оскъпяване на поддръжката. Например, в резултат от това е нужно по-често почистване на стъклата, смяна на водата, филтрите и т.н. Друго важно условие, при хранене на декоративни рибки, е да се уверите, че не остава налична храна в аквариума. Прехранването им е една от най-големите заплахи за тяхното здравословно състояние. Също така то е най-често срещаният проблем при начинаещите, карайки ги да се откажат – честата поддръжка превръща хобито повече задължение, отколкото в удоволствие.

Мнозина считат отглеждането на рибки за изключително скъпо хоби. При правилно проучване това твърдение може да бъде опровергано. Ако се намирате в София и желаете да започнете своето вълнуващо хоби, в сайта https://aquarium.bg можете да откриете евтини аквариуми и оборудване!

Share this post