Как да открием скрита камера?

Как да открием скрита камера?

Напоследък ползването на скрити камери от бизнеса става все по-нормална практика в много ситуации. Притесняваме се за нашата сигурност, сигурността на близките ни и тяхната безопасност.

Скритите камери присъстват в търговски обекти, институции, обекти на финансови организации, държавни обекти и места на политически и обществени събития. Учреждения като училища и детски градини, домове за деца без родителска грижа са следващото направление, в което се използват напоследък, поради зачестили злоупотреби и съмнения за насилие.

Наред с това обаче, нараства актуалността и значението на темата за запазване на личното пространство и неправомерното използване на скритите камери.

Какво да направим, ако се съмняваме, че ни заснемат със скрита камера?

Свикнали сме да чуваме, че могат да ни наблюдават имейлите, да ни подслушват телефонните разговори, но мисълта да ни наблюдават ежесекундно със скрита камера е доста по-смущаваща. Това е пълно навлизане в личното ни пространство.

Такова наблюдение се извършва обикновено с професионални охранителни камери, вградени камери в смартфони или таблети и уеб камери.
Ако имаме съмнения, че ни наблюдават в дома, на работното място или в хотела, трябва да научим какви са начините да открием скрита камера около нас.
Можем да използваме смартфона си като устройство за целта. Необходими са ни само верните приложения.

Най-основно начините за засичане на наличие на работеща скрита камера са два:

 • Чрез откриване на електромагнитните полета. Чрез подходящото приложение за нашия смартфон можем да уловим наличието на силно електромагнитно поле, което ще бъде сигурен знак, че наоколо има скрита камера. В стена, предмет, таван, лапма, пожаро известителна система, контакт – това само някои от възможните места, които най-често се използват за поставяне на скрити камери. Необходимо е само да местим телефона си в района, за който се съмняваме, че е поставена скрита камера.
 • Вторият начин за откриване на тези устройства за шпионаж и тайно наблюдение е чрез отражение на светлината в лещите. Това не е много надежден метод, но въпреки всичко може да е полезен. Тук можем да ползваме лазерен детектор. Това е детектор, откриващ скритите камери с инфрачервени светлини. Открива лещи на обективи. Работи на обикновен принцип на отражение на светлините. Детекторът пуска светлините и попадайки на обектив на скрита камера, светлината се отразява („проблясва“). Ако светлината е попаднала на скрита камера, се вижда ярка светлина през стъкълцето.

Полезни приложения:
Най-разпространеното приложение за откриване на скрита камера е Hidden Camera Detector. Потребителите на Android могат да ползват и Glint Finder.

Други начини за откриване на скрита камера?

 • Чрез инфрачервена камера
  Инфрачервената камера може да засече друга (скрита) камера.
 • Чрез списъка на wi fi устройствата
  Доста от моделите на скрити камери се появяват като устройства в списъка с wi fi устройствата в обсега Ви.
 • Чрез детектори
  Освен лазерните детектори, скритите камери могат да се открият и с RF детектори за скрити камери. Това е детектор за откриване на радио честоти и засича наличието на скрита камера, която предава с безжична връзка сигнала си. Тук е важно да се използва детектор, който засича честотите, на които предава скритата камера.

Share this post