Как работи автомобила при натискане на спирачката?

Как работи автомобила при натискане на спирачката?

Съвременната спирачна система на автомобилите включва много компоненти, работещи в синхрон, за да се осъществи процеса на спиране. Ключовите елементи в системата са главен сирачен цилиндър, серво, спирачен апарат, резервоар, спирачна течност, накладки, дискове (или барабани), челюсти и бутала. Всички те са свързани помежду си с поредица от маркучи и тръби. Процесът на спиране започва с натискане на спирачния педал. Той е свързан с главния спирачен цилиндър, намиращ се в близост до двигателя, в който се съхранява спирачната течност. При натискане на педала се създава налягане в цилиндъра, вследствие от което течността постъпва в маркучите и така достига до главините на колелата. Всяка една от тях разполага с бутала, които се придвижват и избутват метални елементи към диска, в резултат от високото налягане. Така се образува силно триене и се осъществява спирането на автомобилите.

Макар принципа на спирачния процес да е един, превозните средства могат да се различават по вида на своята спирачна система. Някои автомобили разполагат със спирачни дискове, докато други могат да бъдат оборудвани с барабани. Дискови спирачки – те са по-ефективния от двата и при съвременните автомобили са по-разпространение. При натискане на спирачния педал, течността достига до буталата спирачния апарат. В резултат от високото й налягане тя ги избутва навън и така накладките се допират плътно до въртящия се спирачен диск. Този допир създава триене, което позволява автомобилите да намалят скоростта или да спира.

Вторият тип спирачна система включва използването на т.нар барабани. Това означава, че вместо дискове, превозните средства разполагат с барабани, в които са разположени спирачни цилиндри, спирачни челюсти и метални пластини – накладки. При натискане на спирачния педал, течността отново достига спирачния апарат под високо налягане. В последствие, разположените в цилиндрите бутала се придвижват навън и пристискат спирачните челюсти и металните пластини към самия барабан. Така се образува триене и автомобила намаля скоростта. Този тип спирачна система е по-старата от двата и не би могла да работи ефективно на съвременните автомобили. При интензивно ползване те прегряват и им е необходимо време, за да се охладят и преди да функционират отново.

Съвременните автомобили могат да включват също и една по-нова технология, която повишава сигурността и повишава ефективността на спирачната система. Това е системата против блокиране на колелата или т. нар AB”. Нейната роля е да следи за равномерното спиране и на четирите колела. В случай, че някое от тях спира по бързо, с помощта на датчици системата отпуска спирачките му и веднага след това ги включва отново. Системата е от ключово значение за сигурността на пътя, тъй като блокирането на колелата ще доведе до невъзможност за намаляне на скоростта и навременно спиране.

В Autoprofi.bg можете да намерите качествени авточасти за спирачната система, както и за всички останали системи на автомобилите.

Share this post