Историята на един успешен психотерапевт

Историята на един успешен психотерапевт

InSighting център се наложи в годините, като едно от най-популярните и успешни места за практикуване на хипнотерапия, медитация и интензивно дишане.
Искаме да нучим малко повече за успеха и задаваме един въпрос на основателя на InSighting – Др. Димитър Тенчев

психотерапия и хипнотерапия
психотерапия и хипнотерапия

Разкажете ни как развихте стила си на работа с пациентите и какво научихте Вие от тях.

Др.Тенчев: Здравейте, ще го разкажа с три истории:

Първа история: – Търсенето

Преди много, много години (бях още ученик) се срещнах със смъртта на мой близък човек. Тази случка имаше повратно въздействие върху мен. Осъзнах, че човешкият живот е шепа листа, разпиляни от вятъра на преходността. Обещах си да не водя средностатистическия безличен сив живот на масите, очевидно беше, че в него няма смисъл. И започнах да търся интензивно истината първо вътре в себе си (започнах да се занимавам с автогенен тренинг, по-късно с източна философия и медитация, вярвайте ми тези неща бяха крайно непопулярни през 80-те години на миналия век), по-късно и навън – попаднах (още по времето на комунизма) в езотеричните среди на България, където се разпространяваше езотерична литературата и различни преживелищни методи за променени състояния на съзнанието.

На 19 годишна възраст вече бях в Индия (изключая четирима йоги, които бяха 20 – 40 години по-възрастни от мен, никой българин не беше ходил в Индия по ашрамите по това време), разочаровах се тотално от псевдодуховността и лъжливостта на “гурутата”, школите им, квазипрактиките им и от фрапантния фанатизъм и крещяща повърхностност на техните последователи. Зарязах всичко това, лутах се много дълго време след това. Години по-късно в резултат на вътрешните ми пътувания, създадох Хаос медитацията, която стана основата на InSighting Медитативната зона и ежегодните ни медитативни ритрийти в планината.

Извод от историята: Не следвай чужди пътища, само така ще осъзнаеш, че си пристигнал, където трябва, преди да си тръгнал за натам.

Втора история: – Познание и самосъзнание

Преди много, много години. Търсих, не намирах. Отказвах се от търсенето, опитвах се да бъда като другите. Не се получаваше. Пак търсех, не намирах.

Един ден погледът ми спря на една книга на английски за rebirthing, която ми беше подарил първият им учител по йога преди много, много години, но така и не бях стигнал до нея. Прочетох я и започнах да експериментирам с един различен интензивен модел по дишане, описан в книгата.
Бях шокиран – този път приятно! За първи път някаква духовна практика даваше мигновен резултат. Състоянието, което изпитах, се люшкаше между полюсите на краен катарзис и възвисяващ екстаз. Започнах да дишам с часове всеки ден – отново и отново, без да ми омръзне, без да дам назад. Беше като влюбване от пръв поглед – аз, дишането и магичното пространство, което се създаде между нас.

Няколко години по-късно заминах на семинар по rebirthing в Испания под ръководството на основателя му – Ленард Ор. Разбрах нещо, което вече бях установил още в Индия – че няма какво да науча отвън, ако не го нося в себе си – това първо. И второ – че дишах InSighting (така щях да кръстя дишането по-късно), уникален авторски дихателен модел, а не rebirthing, който беше с по-повърхностен, по-интензивен и по-ограничен модел на изпълнение.

От края на 2006 година дишането вече се казваше InSighting Интензивно дишане, което стана крайгълният камък в развитието на InSighting и водеща преживелищна практика в центъра. Не спрях дотук. През годините (до момента) създадох 10 различни уникални дихателни модела, които са не само абсолютно различни помежду си като техники на изпълнение, но и като преживяване, резултат, насоченост, тема на несъзнавано ниво, като визия на практикуване. Създаде се ново движение по дишане, с което може не само да изцелиш психиката си, но да отключиш потенциала си и да трансформираш съдбата си. Самият аз направих стотици дихателни сесии и експериментирах различните дихателни модели в лабораторията на моето съзнание. Дишането отключи потенциала на личността ми, беше прометеевата искра, която зачена огъня на InSighting, какъвто го познаваме днес, а също се превърна във фундамента на преживелищната терапия, която създадох, площадката за излитане към неописуеми трансови преживявания и инсайти.

Извод от историята: Дишай и животът ти неизбежно ще се промени… към по-добро!

Трета история:

Бях в период, в който не знаех с какво точно да се занимавам в живота си или по-точно от какво да печеля. Отново лутане и следване на чужди скриптове (за щастие за по-кратко време в сравнение с духовните ми търсения). Бях сигурен, че не искам да ставам клиничен лекар, още тогава виждах фрагментираният модел на медицината, сгрешената ѝ парадигма, по чиято траектория се “развиваше” и фундаменталната сбърканост на симптомоцентрираното лечение. Не знам как и откъде дойде буквално знанието, че ще бъда психотерапевт, много пъти се опитвах да си спомня как започна всичко, но сякаш това беше деситнация без начална точка. Това знание беше в мен, явно винаги е било… Нещо повече – бях убеден, че нося дарбата да бъда сред най-добрите, а дарбата – за каквото и да е – я носят малцина. Дългогодишната ми опитност в променените състония на съзнанието някак от само себе си ме доведе до хипнозата и хипнотерапията. Дишането го практикувах от по-рано, но започнах да го прилагам като терапевтична практика година след като вече функционираше кабинетът по хипноза. Останалото е история – hypnoza.org се превърна в първият професионален сайт за хипноза, а insighting.eu – първият сериозен сайт за преживелищна психотерапия на български език.

Изводът от историята: Не търси път, отговорите на важните неща за себе си ги носиш в теб.

Share this post