Как да разпознаем метеорит

Как да разпознаем метеорит

Земята е под непрекъснат обстрел от космически скали. След като изгарят в атмосферата, повечето от останките се губят в океаните, а други буквално се погребват под земната повърхност. Въпреки това, голяма част от падналите метеорити са разпръснати на леснодостъпни места по цялата планета. До днес са регистрирани около 40 000 открити метеорити, а хиляди още чакат да бъдат намерени. Все повече хора намират стимул да търсят метеорити поради факта, че те крият тайните на нашата вселена. Освен това те са с висока стойност, като цените на метеоритите могат да достигнат до 1000 долара за грам. Въпреки това дейността е трудоемка и изисква следване на няколко стъпки.

Подготовка за търсене на метеорит

Преди планиране на „лова” на метеорити е необходимо запознаване със законодателството, касаещо дейността. Съществуват конкретни правила, за начина и местоположението на търсене на космически скали. Например, намерените метеорити в държавна собственост, следва да бъдат предадени на съответните органи и е нелегално да бъдат задържани. Също така е важно запознаване с изследваните терени, тъй като те могат да бъдат частна собственост и това да доведе до неприятности.

Локация за търсене на мететорити

За да бъде успешно търсенето на метеорити, от ключово значение е изборът на място. Космическите скали се разбиват навсякъде, но са лесно забележими на места без скали и камъни. Най-добрите площи за намиране на извънземни скали са неплодородни земи, където чернеещите метеорити изпъкват. Пример за такива региони са пустините, заледени участъци и т.н. В България едни от най-подходящите площи за намиране на метеорити са коритата на пресъхнали езера и реки.

Характерни черти на метеорит

Търсенето на метеорити изисква богати знания за произхода и състава на извънземните отломки. Въпреки, че съществуват различни видове метеорити, всички те притежават сходни белези – метеоритите са плътни, без процепи по себе си, притежават заоблени краища,а във вътрешността са метално сиви на цвят и реагират на магнит (препоръчително е да не се отчупват за проверка на цвета на вътрешността). Отличното разпознаване на характеристиките на комическите скали е основен фактор при намирането им. Въпреки това те много често се бъркат със земни скали, ръждясали железни отломки и т.н. Поради тази причина закупуването на метал детектор е отлична инвестиция, която може да изиграе решаваща роля в разпознаването на метеорити.

Днес, в България все повече хора се впускат в търсене на метеорити. Дейността придобива все по-голяма популярност – за някои те са идеална възможност за печалба, а за други те имат колекционерска стойност. Независимо от техния повод, всички изследователи се нуждаят от професионално оборудване. В онлайн магазина iShop можете да откриете качествени металотърсачи и метал детектори, с които лесно да откриете скритите космически обекти!

Share this post