Зимни и летни гуми и кога да ги смените

Зимни и летни гуми и кога да ги смените

Какво представляват гумите? Кратка история на типовете гуми

Автомобилните гуми се използват за осигуряване на необходимото сцепление на превозното средство. Гумите се предлагат в различни видове, включително летни гуми, зимни гуми и всесезонни гуми.

Летните гуми са предназначени за по-топъл климат и работят добре на сухи пътища. Зимните гуми са предназначени за студен климат и работят добре на мокри или заледени пътища. Всесезонните гуми могат да се използват целогодишно при всякакви климатични условия, но те може да не се представят толкова добре, колкото техните определени колеги при екстремни метеорологични условия. Летните автогуми са по-гъвкави и имат по-мека гума от зимните. Това е така, защото те са проектирани да работят по-добре при по-топло време. Зимните гуми, от друга страна, са изработени от по-твърда гумена смес, която им осигурява по-добро сцепление със сняг и лед.

Гумите са важен компонент на вашия автомобил и са единственото нещо, което свързва колата ви с пътя по време на шофиране. Днес на пазара има четири основни типа гуми, летни гуми, зимни гуми, всесезонни гуми и гуми за офроуд. Летните и зимните гуми имат свои специфични характеристики, защото са предназначени за използване при различни метеорологични условия. Всесезонните гуми имат комбинация от функции както от летни, така и от зимни гуми, за да гарантират, че могат да се използват при всякакви метеорологични условия. Протекторите за офроуд или всякакви терени имат шипове, за да осигурят по-добро сцепление върху неравни повърхности като мръсотия или сняг.

Какво представляват летните гуми?

Летните автомобилни гуми са вид гуми, които се използват през летния сезон и при високи температури. Те не са толкова издръжливи и здрави като зимните автогуми и осигуряват по-малко сцепление, когато вали сняг. Като цяло летните автогуми имат по-мека гумена смес от зимните, за да се осигури по-добро сцепление със суха настилка. Шаблонът на протектора също е различен, за да осигури повече сцепление на мокри повърхности.

Какво представляват зимните автогуми?

Зимните автогуми са предназначени за шофиране в студено време, при снеговалеж и заледени пътища. Зимните автогуми са проектирани да осигурят на водачите необходимата им безопасност през зимните месеци. За разлика от всесезонните или летните автогуми, зимните автогуми имат гумена смес, която е специално разработена за ниски температури. Те имат по-мека гумена смес и повече протектор за сцепление при заледените и покрити със сняг пътища.

Кога трябва да сменя зимните автогуми с летни?

Що се отнася до автогумите, най-важното е да знаете кога да преминете от летни към зимни автогуми. Зимните автогуми са предназначени за шофиране по сняг и лед и са изработени от по-мека гума, която осигурява по-добро сцепление върху хлъзгави повърхности. Зимните автогуми имат и по-агресивен дизайн на протектора от летните, което означава, че осигуряват по-добро сцепление при снежни условия.

Летните автогуми са предназначени за шофиране при топло време и по сухи пътища и предлагат по-добра ефективност от зимните автогуми. Повечето от експертите по автогуми предлагат на шофьорите да сменят летните си автогуми със зимни, когато температурата падне под 10 градуса по Целзий и е време да си сложат яке, шапка и ръкавици.

Няколко други признака, че имате нужда от зимни автогуми :

  • Прогнозата е, че ще вали сняг

  • Живеете в район, където сняг или лед са често срещани

  • Шофирате редовно по заледени пътища или през сняг.

Share this post