Хипноза – отървете се от натрапчивите мисли

Хипноза – отървете се от натрапчивите мисли

И така, какво всъщност включва хипнозата за справяне с натрапчивите мисли?

Натрапчивите мисли са просто страхове и ви карат да не се чувствате сигурни и спокойни, за да можете да погледнете първопричините и да ги преодолеете.

Слушайки релаксираща музика и затваряйки очи, говорейки бавно, нежно и отброявайки назад, вашият психотерапевт ще ви помогне и напътства в процеса на хипнозата. Ще почувствате, че почти губите съзнание, но не напълно като ще останете будни и ще осъзнавате всичко от обкръжението си. В това дълбоко спокойно състояние вашият психотерапевт може да ви помоли да се върнете в етап от живота си, когато си спомняте, че са ви застигнали натрапчивите мисли.

Част от вас ще иска да се противопостави на това упражнение, но с изненада ще установите, че разказвате за инциденти, които отдавна сте забравили от детството си. Събития, които вероятно сте смятали за незначителни, но очевидно все още се задържат в подсъзнанието ви. Психотерапевтът ви може да ви каже да опитате да бъдете в контакт със себе си именно в този минал момент предизвикващ натрапчиви мисли. Това може да ви накара да се почувствате леко невловко и смущаващо, но ще го изпълните както сте инструктирани. Чувството на глупост за половин час може да си заслужава, ако подобри психическото ви здраве.

Когато психотерапевтът ви помогне да се върнете обратно в стаята, с облекчение ще усетите свалянето на товар от плещите си. Също така може да се почувствате леко откачено от нещата, които сте си спомнили по време на сесията и когато излизате от кабинета ще осъзнаете, че се чувствате по-леки и по-спокойни от всякога.

Хипнозата е древна практика, която лекува болестите като използва силата на въображението. Когато сте в състояние на дълбока хипнотична релаксация, вашето въображение се превръща в мощен начин да се успокоите и да извадите жилото на тревожността, създадена от натрапчивата мисъл, толкова мощна, колкото гледането на действителна картина.

В хипнотично или „трансово“ състояние можете да използвате въображението си, за да промените своя опит и да овладеете тревожността си от натрапчивите мисли.

Например можете да се дистанцирате от обект или ситуация, която причинява бедствие, като го визуализирате на телевизора. Целта е да го позиционирате на достатъчно близко разстояние, за да го видите, но достатъчно далеч, за да не бъдете обезпокоен от него. Можете да премествате изображението напред-назад, докато намерите точното удобно разстояние. Можете също така да го затворите зад дебело стъкло, където можете да го видите и да се чувствате защитени от него едновременно. Комбинирането на въображаемата експозиция с релаксация е много ефективна при хипнозата за справяне с натрапчиви мисли.

В крайна сметка натрапчивите мисли са само мисли. Те имат само силата, която вие им давате.

Share this post