Кои видове почви са най-популярни в градинарството?

Кои видове почви са най-популярни в градинарството?

Едно от най-важните условия за здравето на вашите растения е изборът на подходяща почвена смес. Ако тя е добре подбрана и богата на хранителни вещества, ще може да осигури пълноценното хранене на растенията и правилния им растеж.

В градинарската практика или отглеждането на растения в growbox високото качество на почвата е гаранция за една идеална основа, върху която могат да се отглеждат добре почти всички култури.

Днес на пазара има голяма разнообразие от почви и почвени субстрати, които са изключително хранителни и се използват с успех от професионалисти и любители в областта на градинарството.

1. Обогатени почвени смеси
Тези смеси са готови за използване и гарантират лекотата на средата. Такъв продукт е Grow mix soil на Plagron. Наред с останалите полезни за растенията вещества, съдържа органични торове, бял торф, фрагменти от ирландски бял торф и др.
Подобни продукти са и почвената смес на Atami JANECO Light Mix Soil, която съдържа и перлит и Bio Bizz All mix с торф и перлит.

2. Почвени субстрати
Истинска органична среда за отглеждане е например почвеният субстрат Bio Canna Canna Bio-Terra Plus. Съдържа не само сертифицирани органични торове, но и настъргана кора от дърво.
Марката Canna e известна и с други биологични субстрати като кокосов торф.

3. Торфени субстрати
Всяка торфена почва обикновено влиза в състава на различни субстрати. Може да се снабдите с торф на едро и да си направите торфено почвена смес, но най-добре е да си закупите субстрат торф от доказан производител.

4. Торфено-кокосов субстрат без перлит
Подходящ е за биологично отглеждане.

От какво зависи използването на различните почви и субстрати?

Всяко растение има свои екологични изисквания, което предполага и специфичен вид почва. Освен това, дали ще използвате почва за разсад, торф за разсад или перлит за разсад, също е от значение.
Когато си подготвяте почвена смес за разсад, добре е в нея да присъства и торфена почва. За улеснение можете да си вземете специална почва за разсади или субстрат за разсад.
Някои почвени субстрати са подходящи само за първите няколко седмици от растежа.
Най-масово използвани за отглеждане на декоративни растения са всички торфени субстрати. Подходящи са за засяване на семена, пикиране, за разсад, както и за възрастни растения. Използват се за цветя и стайни растения, зеленчуци, малки градски храсти и др.
За орхидеите не е подходяща изцяло почва торф, а специален субстрат за орхидеи. Добре е да се снабдите с влакна от торфен мъх (цената на дребно е приемлива), който ще поддържа влажността на средата.
Обикновено универсалните почвени смеси, които ще намерите, са също торфени такива, подходящи за цъфтящи и вечнозелени растения.
Ако правите собствена почва, използвайте като един от компонентите перлит за задържане на водата.
При засаждане на растения в градината е добре да смесите градинската пръст с почвен субстрат, а не да го използвате самостоятелно.

Share this post